Як правильно доглядати декоративного кролика?

Як правильно доглядати декоративного кролика?
23 January, 2022

Декоративні або карликові кролики набирають все більшої популярності як домашні вихованці. Вони такі пухнасті, милі, звикають до людини і не вимагають якогось особливого догляду. Якщо правильно організувати місце проживання та годування, то на щоденний догляд витрачатиме не більше 15 хвилин, а вихованець проживе і до 12 років.

Клітина та аксесуари для домашнього кролика

Клітини. Чим вона просторіша тим, краще. У довжину вона повинна бути не менше 50 см, завширшки 30 см. Ідеальними розмірами вважаються 80 на 60 см, але якщо ви щодня даєте вихованцю гуляти по будинку або на вулиці, то можна обійтися мінімальними розмірами. Клітина має бути невисокою без жодних зайвих рівнів. Пластиковий піддон та металеві грати. Клітину необхідно розташовувати подалі від опалювальних приладів та кондиціонера. Жодних протягів та прямих сонячних променів. Далі від телевізора та іншого джерела шуму. Асортименти клітин для домашніх кроликів можна подивитися в нашому інтернет магазині Петманія.

Аксесуари для клітки. Знадобиться:

  1. керамічна миска,
  2. поїлка,
  3. паркан для сіна,
  4. будиночок.

Миска має бути обов'язково важкою, тому керамічні моделі саме те. Всі інші постійно перекидатимуться. Будиночок необхідний для усамітнення гризуна, що так само важливо, як харчування. Навіть якщо вихованець до вас повністю звик йому часто потрібно відчувати себе вдалині від сторонніх очей та навколишнього світу.

З аксесуарів можна ще порадити туалет чи пелюшку. Карликових кроликів можна привчити ходити по нужді саме туди, але це досить проблематично та як показує практика – мало хто цим займається.

Наповнювач. Дно клітини обов'язково має бути заслане деревними гранулами або сіном. Тирсу не варто купувати, тому що вона швидко забруднюється і прилипають до лапок. Сіно так само не найкращий варіант. Хоч вихованець і є охайним, але їсти буде хотітися постійно... Сходивши в туалет у сіно гризун через час може почати його їсти. З дерев'яними гранулами так не буде.

Як і чим годувати декоративного кролика?

Клітина завжди повинна бути зі свіжою водою в напувалці та сіном у парканні. Воду краще використовувати джерельну. У жодному разі не можна давати мінеральну воду. До сіну рекомендується підмішувати трави, підійде: люцерна, листя кульбаби, ромашка, конюшина.

Найкраще купувати готові трави та сіно для гризунів. Якщо ви займаєтеся збором трав самостійно, то робити це потрібно за межею міста. Зібрані трави у місті лише нашкодять вихованцю через велику кількість токсинів.

Другий за важливістю типу годівлі – корм для гризунів до складу якої входять: зерно, насіння, сухофрукти та сухі овочі. Порція залежить від ваги та віку тварини, але в середньому це 50 грам двічі на добу – вранці та ввечері. Докладніше буде вказано на упаковці корму.

Крім сіна, трав та зернової суміші необхідно балувати вихованця свіжими овочами та фруктами. Рекомендується давати:

  1. морква,
  2. яблука,
  3. грушки,
  4. цвітну капусту,
  5. буряк,
  6. селера.

Все це можна вважати ласощами, тому давати їх слід потроху і не більше ніж один раз на добу. Якщо в раціоні вихованця є якісна готова суміш, то ласощі даються раз на тиждень.

Як мінеральну добавку рекомендується використовувати крейду. Для сточування зубів у гризуна в клітці завжди повинні бути гілки або кора, підійдуть: яблуня, груша, смородина, горобина.

Як доглядати за домашнім кроликом?

Весь догляд можна поділити на:

  1. Чищення клітини та посуду;
  2. Вигулювання;
  3. Обтирання водою;
  4. Підстригання пазурів.

Чищення клітини рекомендується проводити як мінімум раз на тиждень – потрібно поміняти наповнювач і все протерти вологою ганчіркою з мильним розчином. Посуд для корму потрібно мити щодня.

Щодня кролику необхідно активно рухатися щонайменше годину поза клітиною, тому або випускаємо його вдома з обов'язковим наглядом, або робимо спеціальний манеж. Нагляд необхідний для безпеки меблів/одягу в будинку та самого гризуна. Вихованець захоче все спробувати на зуб, а це можуть виявитися ваші улюблені туфлі і що найстрашніше – дроти під напругою. Вигулювати вихованця на вулиці в теплу пору року теж можна, проте тільки на повідку з шлейкою, подалі від міської суєти та гучних шумів. Бажано робити щеплення і обробляти шерсть інсектицидним спреєм.

Барахтатися у воді кролики не люблять, тому цих звірят тільки обтирають водою. Взимку – теплою водою і лише у міру забруднення. Влітку – хоч щодня прохолодною водою протирайте шерсть та вушка. Так кролик спокійно переноситиме спеку.

Раз на місяць необхідно буде підстригати кігти, що відросли. Можна використовувати кігтерез для кішок у вигляді гільйотини.

Додати коментар