Токсоплазмоз у котів та собак

Токсоплазмоз у котів та собак
13 February, 2022

Хвороби, загальні для тварин та людини, займають велике місце серед усіх відомих інфекційних та паразитарних захворювань. Їх сотні, і загрозу, яку вони становлять, економічні збитки, які вони завдають, надзвичайно великі. Одним із таких захворювань є – токсоплазмоз. На жаль, у наш час немає тенденції на зниження захворюваності на цю недугу. Останніми роками, у зв'язку з економічним чинником, соціальним неблагополуччям, міграцією населення, появою великої кількості безпритульних тварин та інших обставин, ця проблема стала досить актуальною.

Токсоплазмоз залишається найпоширенішою інвазією у світі. Тому питання лікування, профілактики, діагностики вродженого чи набутого токсоплазмозу потребують подальшого вивчення.

Насамперед слід розуміти і розділяти поняття «токсоплазмоз – як хвороба» та «інвазія токсоплазмами – як латентну форму інфекційного процесу». Тобто – хворіє чи заражає.

Збудник вражає більшу кількість кішок, собак, а також птахів, рептилій та людини. Людина, домашні, сільськогосподарські тварини та зовнішнє середовище екологічно взаємопов'язані і на цій підставі здійснюється циркуляція та розповсюдження даного збудника у природі.

Токсоплазмоз – паразитарне захворювання тварин і людини, збудником якого є внутрішньоклітинний паразит, який вражає органи та системи організму, призводить до серйозних порушень у стані здоров'я та може мати віддалені наслідки у вигляді уражень очей, викиднів, мертвонароджень, складних захворювань нервової системи тощо. .

Причини появи токсоплазмозу

Шляхи зараження токсоплазмоз досить різноманітні. Насамперед це споживання мало термічно оброблених продуктів тваринного походження (м'ясо, яйця, деякі джерела виділяють як і молоко). Можливе зараження трансмісивним шляхом, тобто попадання збудника на слизові оболонки та пошкоджені шкірні покриви. Варто також виділити внутрішньоутробний шлях передачі збудника, від мами до плода, при цьому існує поняття як – вроджений токсоплазмоз, в народі називають «потворність плода».

Однак не завжди достатньо попадання збудника в організм для того, щоб викликати захворювання, для цього необхідні певні фактори, які підвищують ризик виникнення токсоплазмозу в організмі (спілкування з хворими тваринами (частіше за кішки та собаки), переливання крові, вживання сирого м'яса – проба фаршу на сіль) ! І т.д.).

Симптоми токсоплазмозу у котів та собак

Симптоми захворювання досить варіабельні. Якщо говорити про вроджений токсоплазмоз, то, як правило, заражений плід рідко виживає в утробі, народжені тварини часто бувають з різними аномаліями і потворністю, рідко цей інфекційний процес сприятливо закінчується для організму.

Придбаний токсоплазмоз може протікати у гострій, хронічній та латентній формі. Симптоми гострої форми досить різноманітні і зазвичай протікають так:

  1. млявість та хворобливий стан тварини;
  2. відзначаються блювання, пронос;
  3. епілептичні напади.

УЗД спостерігається збільшення печінки та селезінки, при цьому з нормальними показниками загального аналізу крові та біохімії. Хронічна форма, що супроводжується досить прихованим симптомокомплексом – ураження очей, печінки, головного мозку, серця, збільшення лімфатичних вузлів. Латентна форма, тобто прихована - як правило, протікає безсимптомно. Будь-яка стресова ситуація може вплинути на подальше перебіг захворювання.

Лікування та діагностика токсоплазмозу

Діагностика токсоплазмозу нашого часу широкодоступна. У ветеринарній клініці зазвичай пропонують аналізи на токсоплазмоз методами ІФА – визначення антитіл до токсоплазмозу, а як і ПЛР діагностика – виявлення безпосередньо збудника. Для котів і собак важливим є виконання аналізу двома методами одночасно, т.к. є поняття «носія» та «переносника» інфекції.

Труднощі в лікуванні як гострих, так і хронічних форм токсоплазмозу у тварин обумовлені різноманіттям клінічної картини в період захворювання, тому підхід та вирішення цієї проблеми індивідуальні.

Додати коментар